Gerincterápia teljesen másképpen
   Menü

AkcióFacebookIsmert terápiák

Ebben a fejezetben külön kiemeltem a ma elérhető és ismert terápiákat a gerincsérv kezelésére.

A Gerincem.hu Stúdióban  a szemléletmódunk miatt nem alkalmazzuk ezeket a módszereket. Mi a Spine Trainert és a ősi DaoYin tornát alkalmazzuk.

McKenzie torna

Tapasztalatom és a gerinc biomechanikáját szerint, ezen gyakorlatok során egyértelműen kompressziós hatás ébred a deréktáji prockorongokban, ami nem kedvez a sérves állapotnak, ezért nem ajánlott kezelési forma.

Joga és Pilates

A Jóga és Pilates gyakorlatok talán a legismertebb gerinc karbantartó gyakorlatok. Errre a célra, de méginkább a megelőzésre kiválóak. Sajnos sokan már csak tűzoltásként kezdik el csinálni, s egy komoly sérves gerincnek ekkor már nem kifejezetten ajánlott!

Garvitációs nyújtó padok és  ehhez hasonló eszközök

Több típust is próbáltam. Igazából ez már jónak mondható ötlet szintjén, mert párhuzamosan távolítja el a csigolyákat egymástól, ezáltal fellélegzik a porckorong, s megpróbálja eredeti alakját felvenni. A fő probléma vele, hogy abszolút statikus eszköz, tehát leszállva róla, az izomerősítés hiányában, újra össze kezdenek csúszni a csigolyák. Továbbá könnyen túl lazíthatjaja az amúgy is laza, instabil ágyéki gerincet.  A túlzott ismeretlen erőket használva a porckorong belsejében, vagy az zárólemezeknél apró szakadásokat, károsodásokat is okozhat! Én így jártam, komolyan lesérültem. Használata közben, komoly mértékű vérnyomást és szemnyomást emelkedéseket okoz, akár mely káros is lehet. Sérveseknek és zöldhályogosoknak nem nem javaslom, inkább csak prevenciós célra. Használata során nem jön létre a gyógyuláshoz szülséges dekompressziós hatás!

Függeszkedő csizma

A hatása azonos a gravitációs állvánnyal, de mivel itt a gerinc semmilyen alátámasztást sem kap, így igen nagy a veszélye a csigolya elcsúszásának. Sérveseknek nem ajánlom. Használata során nem jön létre a gyógyuláshoz szülséges dekompressziós hatás!

Súlyfürdő

A súlyfürdő elméletileg jó (magyar találmány), gyakorlatilag viszont egy teljesen passzív módszer és igazából nem is lehet megfelelően koordinálni a folyamatot. Használata során nem jön létre a gyógyuláshoz szülséges dekompressziós hatás