Gerincterápia teljesen másképpen
   Menü

AkcióFacebookTudástár

Először ezt érdemes megnézni:

A tudástárban leírtakban főként a gerincbeteg szempontokat helyeztem előtérbe. Mivel az okos ember a másik hibájából tanul, ezért mindenkinek ajánlom, hogy tanuljon az esetemből. Közismert, bár nemigen alkalmazott eszköz a megelőzés, pedig ez a legjobb fegyver a betegségekkel szemben. Sajnálatos módon az áltag ember több tíz, esetleg több százezer forintot is költ például az autójára évente, de ugyan mennyit áldoz saját egészségére? Az alapvető hiba, hogy "az ember feláldozza egészségét, hogy pénze legyen, később feláldozza pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét " de ez már nem mindig sikerül! Ha egészségünk van, mindenük lehet, de ha egészség nincs, akkor semmink sincs. A tudástárban felsorolt témák nagy része az egészséges gerincet nem érinti, mert ép testel sok mindent szabad tenni, amit egy sérült gerinccel nem! A tudástárat saját tapasztalataimból és sok éves kutatásaimból építettem fel és folyamatosan fejlesztem és bővítem majd. Úgy gondoltam, hogy tömören címszavakba foglalva írom le a legfontosabb tudnivalókat, s mivel szeretem a szólásokat és közmondásokat a maguk zseniális igazságtartalmával, néha idézek is egy-egy odaillőt. "Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre."

A gerinc

Testünk központi tartó oszlopa. A csontos csigolyákat a zselés, szivacsos összetételű porckorongok illesztik egymáshoz. Az egész egybefüggő gerincoszlopot erős szalagok és izmok tartják egyben, s végzik el a mozgástartományukban meghatározott mozgásokat, alakváltoztatásokat a gerincen. Összesen 33-35 csigolyánk van: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farkcsigolya. A nyakcsigolyák csigolyateste kicsi, és haránt nyúlványaik tövében egy-egy kis lyukat láthatunk. Két fejbe futó artéria halad itt. A hátcsigolyákat onnan ismerhetjük fel, hogy csigolyatestükön és haránt nyúlványaikon van a bordák ízesülési helye. Az ágyékcsigolyák csigolyatestei feltűnően nagyok, a csigolyák maguk is vaskosak. Amit nagyon fontos tudnunk, hogy a központi idegrendszer idegei a gerinc mentén futnak végig a csigolyák által képzett alagútban, és az ideggyökök a csigolyák közötti résen lépnek ki. Így bármilyen deformitás van a gerincen, az kihathat az idegrendszer működésére, ezáltal az érintett szerveinkre is. "Ép testben ép lélek."

Ízületek

A gerincet alkotó csigolyákat az egymás fölötti csigolyák ízületi nyúlványi közötti ízületek és azok szalagrendszere köti össze. Ezekben az ízületekben az ízületi végek elmozdulásai viszonylag kicsik, de összeadódva a gerincszakaszoknak jelentős mértékű mozgékonyságot biztosítanak. Ezek a mozgások az előre-hátra, valamint oldalirányú hajlítás, a forgás, és embernél a gerinc görbületeiből adódó rugózó mozgás. Az első és második nyakcsigolya között sajátos forgó ízület van, melynek függőleges forgástengelye a második nyakcsigolya fognyúlványán húzódik keresztül.

Szalagok

Az ízületektől független szalagok rendszere is összefűzi a csigolyákat. A csigolyatestek elülső felszínén az elülső hosszanti szalag , a csigolyatest hátsó felszínein a hátsó hosszanti szalag húzódik, csigolyák tövisnyúlványait a tövisnyúlványok közötti szalagok a tövisnyúlványok csúcsait pedig a tövisnyúlványok fölötti szalag fűzi össze. A csigolyaíveket a rugalmas sárga szalagok kötik össze.

A gerinc görbületei

A gerincnek jellegzetes görbületei vannak. A nyaki szakasz előre konvex (lordosis), a háti hátra konvex (kyphosis), az ágyéki/lumbális ismét előre domború (lordosis), végül a keresztcsonti/sacralis megint hátra domborodik (kyphosis). Ezek a görbületek a gerincet rugalmas oszloppá alakítják . A gerinc oldalirányú (frontalis) görbületeit scoliosisnak nevezzük.

Porckorong

Az Interneten rengeteg információ található a porckoronggal kapcsolatban. Ennek nagy része használható információ, nagy része badarság, s talán a lényeget nem igazán tükrözik, ezért most saját szavaimmal összefoglalom. A porckorong egy nagymértékben folyadékot tartalmazó zselészerű anyag, melyet  külső erős rostos gyűrű tart össze. A porckorongnak lelkivilága van, amit meg kell ismerni!!! Ez a zselés mag, mint egy vízzel teli labda képezi a csigolyák közti távtartó, gömbcsukló szerepét. A hidrosztatikában tanultak alapján tudjuk, hogy a folyadékok nem összenyomhatóak! A csigolyák ezen a magon billegve (mint egy libikóka) változatja meg a gerinc formáját, alakját, követve a mozgást. Szemléltető ábrámon ez jól látszik a médiatárban. A gerincprobléma akkor kezdődik, amikor ez a központi folyadékkal teli labda veszíteni kezd a nedvességtartamból, ekkor megbomlik a feszes egység, meglazul az ízület és elkezdődnek a kóros hatások.

Porckorongsérv vagy gerincsérv

Az az állapot, amikor már a kilapult porckorong illetve a kiboltosulás jelentős, továbbá akár intenzív nyomás jelentkezik az idegpályákon. Ekkor ez már egyértelműen gerincsérv. Ennél rosszabb már csak az, amikor a porckorok külső rostos gyűrűje a kiszáradástól, a túlterheléstől, az anyagcsere megszűnésétől, a tartóizmok meggyengülésétől, és esetleg a csigolyák elcsúszásától kiszakad, s a benne lévő megmaradt nevességtartalommal bíró zselés kocsonyás mag kifolyik. Ekkor folyamatos idegi érintettség tapasztalható, mely igen komoly, elviselhetetlen tüneteket eredményezhet. Ilyenkor általában a műtét segít, vagy a csoda. Nos a csodáról később beszélek. Mindezek tudatában az ember elindul egy lejtőn, amit orvostudománynak hívnak. Néhány hónap, vagy év alatt igen mélyre lehet jutni ezen a lejtőn és a gerincünk állapotának romlásában! Az ember kipróbál mindent gyógyulása érdekében (már aki), ahogyan Én is. S rájön, hogy semmi sem javít a helyzeten. S miért nem? Mert nem talál olyan embert, aki meg tudja mondani, hogy mit is kellene tenni a gyógyulásért. Ezért keresnem kellett egy olyan valakit, aki megérteti velem, hogy mi a bajom és hogyan gyógyuljak ki belőle. Mivel ilyet személyt nem találtam, hát magamat tettem azzá!

Lumbágó

Nos, a lumbágóról külön véleményem alakult ki. A lumbágó gyakorlatilag a gerincsérv igen komoly előjele. Ő „ a kistestvér”, amit az orvosok gyakran azért emlegetnek, hogy a kezdődő porckorongsérvet lumbágóra degradálva megnyugtassák a pácienst és hazaküldjék, hogy nincs semmi komoly probléma „ csak egy kis lumbágó”. Száz szónak is egy a vége: én is így jártam, emiatt két évig nem tudtam meg az igazságot: lumbágónak nevezett  gerincsérvem van!

Protrusio

Na ez is egy érdekes dolog, ez már gerincsérv kategória, de kicsi! Amíg a porckorong deformáltsága, illetve kitüremkedése még nem jelentős, illetve idegeket nem érint, addig ezt az állapotot így hívják. Ettől még nem kell megnyugodni, hanem komolyan kell venni és tenni azért, hogy ne legyen belőle sérv.

Kik érinthetnek a gerincproblémák

Kiket fenyegetnek gerincproblémák? Nos, kutatásaim szerint szinte mindenkit. Lehet az illető sportoló, tanuló, fitnesz edző, favágó vagy hentes, irodai alkalmazott. Miért? Azért mert mindannyian végigültük az általános iskola gerincgyilkos padjait. S minden ott és akkor kezdődött. Akik tovább tanultak, még ültek vagy 10 évet a padokban, a buszon, a vonaton, a metrón, vagy a biciklin. S csak ültünk és ültünk és ültünk. S mikor ezeket a sorokat olvassuk is ülünk…A ülés és a nagy súlyok emelése a legnagyobb ellensége a gerincnek. Kerüljük, ahogy csak módunk van rá. "A lustaság fél egészség!"

A gerincsérv egyéb gerincproblémák társbetegségei!

Zöldhályog, látás és hallás problémák, aranyér, herevisszér, térd athrozis, teniszkönyök, váll és csukló problémák, gyomor és emésztési zavarok. Furcsa, hogy ilyenekről erről írok ugye? No de, aki rendszeresen a számítógépet bámulja naphosszat, annak nagy az esélye hogy zöldhályogos, aranyeres lesz az elégtelen keringések miatt. A mozgáshiány és statikus terhelések miatt, pedig minden végtagban jelentkezni fognak különféle problémák.

Biomechanika

A gerinc biomechanikus, tökéletesen megalkotott rendszer. Ez azt jelenti, hogy biológiai és mechanikai folyamatok együttesen alkotják meg testünk vázát. A gerinc izmai, mint a testünk legtöbb izma komplementer izom párokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy izomnak vagy izom csoportnak van egy ellenpárja. Így valósul meg egy mozdulat. A libikókás szemlélet szerint, ha az egyik izom elernyed, akkor az ellenpárja megfeszül, de mindenképpen az erő, vagy a terhelés a központi magra, a porckorong közepére terhelődik.

Az egyensúly

A gerinc egészségének legfontosabb szempontja az egyensúly. A gerincoszlopot folyamatosan egyensúlyban kell tartani, (ezt az izmok és szalagok 24 órás munkával végzik) mert ha az egyensúly megbomlik, a statikai terhelés torzul, akkor bizonyos izomcsoportok az egyensúlytól eltérő többlet munkát végeznek. Így hamar kifáradnak, lemerevednek, begörcsölnek és fájnak. Emiatt fájnak a derék és a lapocka menti izmok a hosszas állás, járás és ülés közben.

A gravitáció

A gravitáció a gerinc ellensége a mindennapi életünknek, ez az erő ami megterheli, ami összenyomja azt. A gravitáció miatt alakulnak ki a gerinc problémáink. No, de a gravitáció az, ami segíthet a gyógyulásban, csak tudnunk kell magunk mellé állítani. Itt jegyzem meg, hogy a gerinc gyógyítása közben érheti pozitív terhelés is és negatív terhelés is, s ez nem mindegy a gyógyítás folyamán. " Az ellenségből lesznek a legjobb barátok"

Az idő

Az idő csak múlik, s mint a gravitáció a gerincbetegek ellensége lehet. Ahogy hasztalanul telik úgy gerincünk állapota is egyre rosszabbá válik, de ha a megfelelő gyógyító módszert megtaláljuk és nap mint nap alkalmazzuk, akkor az idő is jó barátunkká válhat. " Az idő majd mindent megold"

A víz

A víz életünk és gerincünk fő alkotó eleme. Jelenlegi információim szerint a porckorong a testünk azon alkotó eleme, mely a leghamarabb veszíti el (adja le) a víztartalmát. Sok egyéb szervünknek is nélkülözhetetlen a megfelelő vízfogyasztás, de a porckorongoknak különösen. Tehát igyunk elég vizet(2-3 liter között) naponta!!!

A kávé és az alkohol

A kávé és az alkohol sokunk kedvelt kedélyjavító eszköze, de tudnunk kell , hogy rengeteg vizet vonnak el a szervezetből, így a gerincünk porckorongjaiból is. Bár az alkohol jó szolgálatot tesz súlyos fájdalmak esetén, mivel izomlazító hatású, mégis azt javaslom, hogy ha már isszuk, igyunk vizet is mellé.

A tornákról:

McKenzie torna

Tapasztalatom alapján ez egy kompresszióra épülő gyakorlatsor, de a mi módszerünk dekomprsszión alapul.

Jóga

A Jóga  gyakorlatok talán a legismertebb gerinckarbantartó gyakorlatok. Erre a célra, de méginkább a megelőzésre kiválóak. Sajnos sokan már csak tűzoltásként kezdik el csinálni, s egy komoly sérves gerincnek ekkor már nem biztos elegendő.

Pilates

A Pilates gyakorlatok egy része a Jógából származik, de nagy része nem. Kiváló módszer a gerinc rugalmasságának és erejének helyreállítására. Reformer gépen még hatásosabb, illetve Spine Trainer padon dekompresszió mellett érehetünk el vele csodás eredményeket, akár komoly gerincsérv esetén is.

Garvitációs nyújtó padok és  ehhez hasonló eszközök

Több típust is próbáltam. Igazából ez már jónak mondható ötlet szintjén, mert párhuzamosan távolítja el a csigolyákat egymástól, ezáltal fellélegzik a porckorong, s megpróbálja eredeti alakját felvenni. A fő probléma vele, hogy abszolút statikus eszköz, tehát leszállva róla, az izomerősítés hiányában, újra össze kezdenek csúszni a csigolyák. Továbbá könnyen túl lazíthatjaja az amúgy is laza, instabil ágyéki gerincet.  A túlzott ismeretlen erőket használva a porckorong belsejében, vagy az zárólemezeknél apró szakadásokat, károsodásokat is okozhat! Én így jártam, komolyan lesérültem. Használata közben, komoly mértékű vérnyomást és szemnyomást emelkedéseket okoz, akár mely káros is lehet. Sérveseknek és zöldhályogosoknak nem nem javaslom, inkább csak prevenciós célra. Használata során nem jön létre a gyógyuláshoz szülséges dekompressziós hatás!

Függeszkedő csizma

A hatása azonos a gravitációs állvánnyal, de mivel itt a gerinc semmilyen alátámasztást sem kap, így igen nagy a veszélye a csigolya elcsúszásának. Sérveseknek nem ajánlom. Használata során nem jön létre a gyógyuláshoz szülséges dekompressziós hatás!

Súlyfürdő

A súlyfürdő elméletileg jó (magyar találmány), gyakorlatilag viszont egy teljesen passzív módszer és igazából nem is lehet megfelelően koordinálni a folyamatot. Használata során nem jön létre a gyógyuláshoz szülséges dekompressziós hatás!


Ceregem Master V3 ágy

A Ceragem világújdonságot képviselő új ággyal jelent meg. No igen, az már valami! Az előző ágynak nem tudtam megfogalmazni a problémáját, de a gyártó igen. Ebbe a típusba egy gerincletapogató 3D terápiás rendszert tettek. Tulajdonképpen teljesen más hatást produkál és minden páciens a saját gerincének megfelelő kezelést kap ezáltal. Ez a csodamasina annyira hatásos a gerinc gyógyításban, hogy beszereztem belőle egyet a stúdióm számára is. Mindenkinek ajánlom!

Gördülő cipők

Jópofa kényelmes, kellemes viseletű találmány. Ugyan a gerincsérvre semmilyen pozitív hatással sincs, de az ember talán tovább bír állni, sétálni bennük. Nekem is van több. Sajnos nagyon sokan gagyi hamisítványt vesznek, rossz látni, hogy ezek a merev talpukkal minden lépéssel apró ütéseket mérve a gerincre okoznak kárt a haszon helyett. Ezért csak az igazi márkát vegyük, vagy ne vegyünk! Az eredetiek ára 30-50 ezer forint közötti, ez alatt semmilyet se vegyünk!

Sportolás

Itt jegyzem meg, hogy egy egészséges gerinccel szinte bármit sportolhatunk, de gerincsérvvel nem, amíg meg nem gyógyulunk! Mindenhol az hallani, hogy a gerinc gyógyszere a mozgás és a sport. Nos ez igaz, de nem minden esetben. Egy sérves gerinc más világ! A legtöbb sportról határozottan az a véleményem, hogy többet árt, mint használ. Leírom, hogy mi a gond az alábbi kedvelt mozgásformákkal.

Futás

Bár a hátizomzat tartásására és az egész közérzetre jó hatással van, a folyamatosan ütögető erő szépen lassan kalapálja laposabbá az amúgy is lapos porckorongunk. Ha mégis csinálni akarjuk, akkor jó cipőben, gumipályán tegyük. S a végén figyeljünk a gerinc helyes kompenzáló nyújtására, így inkább lesz hasznos, mint káros.

Kocogás

Gyakorlatig azonos a futásnál leírtakkal, bár kevésbé érvényesül a káros hatás. Inkább ezt tegyük, mint fussunk.

Kerékpározás

A kerékpárok nagy részén az ember előregörnyed, majd nyakát hátracsapja, hogy lássa az utat. Ettől a dereka és a nyaka hosszantartó káros pozícióba kerül, ezért nem igazán ajánlom. Ha mégis kerékpár rajongók vagyunk, (ahogyan én is) akkor olyan kerékpárra üljünk, amin egyenes háttal és nyakkal tudunk haladni.

Úszás

Igen, az úszás az a tuti. Már akinek, de mi gerincbajosok vagyunk. Az úszás jó lehet, meg rossz is. Kizárólag a hát, vagy a helyesen végzett mell úszás jöhet szóba. Alapvetően a komoly baj az a helytelenül kivitelezett mellúszásnál, hogy a gerinc sokáig homorított helyzetű ami károsan hat a porckorongra. Továbbá, mint általában a többi sportnál, dekompressziós hatás nem keletkezik a degenerált porckorongban. Így a gerincben nem lesz pozitív változás.

Testépítés

Gerincsérvesnek nem ajánlom, csak olyan formában, ami nem össze, hanem szét húzza a gerincet. Ilyen lehet a hát elé-mögé lehúzás, esetleg jól jöhet a tolódzkodás és a hiperhajlítás. Egy semleges, de kellemes hatású edzés például az ellipszis trainer használata. Az összes súlyemelős gyakorlat, ami összenyomja a gerincet, káros lehet.

WuShuang DaoYin

A DaoYin gerincterápia közel 3000 éves kínai tudomány.Csodálatos mozgásforma, mely nemcsak a gerincünket tartja karban, de izmainkat is és belszerveinket, s nem utolsó sorban lelkünket is. Én emellett tettem le a voksot. S ajánlom is mindenkinek, aki hátfájós és aki nem, annak is, mert kétféle ember él a földön, akinek már fáj a háta és akinek fájni fog a háta. "Ami nem mozog az fáj, de legalábbis fájni fog"

Kitartás

Kitartás nélkül nincs győzelem, különösen a gerinc gyógyításban. Legyük kitartóak a végtelenségig. S később rájövünk, hogy 1-2 év is elég a sikerhez.

Akarat

Akiben nincs kellő akarat a gyógyulás eléréséhez, annak nem is fog sikerülni a felépülés. Ezért legyen bennünk kellő akarat!

A hit

Sokan nem hisznek a saját gyógyulásuk sikerében. A műtétben hisznek, mellyel akár örökre végleges és maradandó kárt okoznak a porckorongban. Ne szaladjunk a műtétre abban bízva. Higgyünk magunkban, a saját gyógyulásban, még akkor is, ha a barátok és a családtagok sem bíztatnak minket. A köztudatban sajnos az terjed, hogy csak a műtét segít. Sok esetben a műtét után csak rosszabbodott az állapot, igaz van olyan eset, mikor oly mértékű a kiszakadt sérv mérete, hogy elkerülhetetlen a külső beavatkozás. Bár ismerek olyan embereket, akik a kiszakad sérvvel is jól élnek. A kiszakadt sérv esetén is idővel a kifolyt zselé képes a megváltozott pH viszonyok miatt felszívódni.

A gyógyulás

A gyógyulásról az orvostársadalom véleménye egyértelműen az, hogy a gerincérv gyógyíthatatlan, s ezzel együtt kell élni. Szerintük! Szerintem meg nem! Mit nevezünk gyógyításnak? Azt, hogy szikével kivágjuk a porckorong egy részét vagy egészét? Vagy azt, hogy összecsavarozzuk a gerincet? Szerintük ezt, szerintem nem! Szerintem az a gyógyítás, amikor saját magunk szépen tudatosan regeneráljuk a gerincünket és visszaállítjuk a funkcióit. A porckorong és a gerinc regenerálható. Idő, folyadék és szakszerű nyújtás és erősítés kell hozzá. A porckorong fiatalon még direkt csatornákon, később felnőtt korban diffúzióval vesz fel vizet, tehát lassan, hosszú idő elteltével képes növelni víztartalmát. A gyógyulás ideje a legjobb esetekben is a leépülés 1/10-e. Ez az jelenti, hogy 10 fájdalmas év után a várható gyógyulási idő 1 év.

Nyújtás

Az egyik legfőbb fegyver a gerinc gyógyításában a nyújtás. A helyes nyújtás lényege, hogy párhuzamosan távolítjuk el egymástól a csigolyákat. S mivel az izmaink összehúzódásra és elernyedésre képesek, ezért önerőből a gerinc menti izmainkat nyújtani képtelenek vagyunk, hogy a komplementer izompár egyszerre nyúljon. Úgy tudjuk csupán nyújtani, hogy az egyik megfeszül, a másik elernyed és megnyúlik, de eközben a porckorongra mindvégig összenyomó erő hat (libikóka effektus) ami nem kívánt. Tehát szükségünk lesz a külső segítségre, melyet lehet a gravitáció.


Találmányok

Az elmúlt 10 év alatt igen sok angol, kínai, orosz és magyar nyelvű írásos anyagon átrágva magam, kutattam valamilyen működő gerincterápiás "csodamasina" után. Találtam rengeteg borzalmas, jó pár rossz és néhány majdnem jó eszközt. Néhány szabadalmaztatott eszköz dokumentációt is tanulmányoztam, de valahogy egyik sem nyerte el az igen kritikus, velejéig tekintő mérnöki bizalmamat. Ekkor döntöttem úgy, hogy magam találok ki valamilyen hatásos eszközt. Több találmányom is van a témában, prevenciós és gyógyító terpápiás célokra. Ezek közül két eszköz elérhető már stúdiómban. Így a 2014-es év nagy sikere az, hogy találmányaim szabadalmi bejegyzés alá kerültek, s így elérhetővé vált a csodálatos eszközrendeszerrel való gerincgyógyítási lehetősége.

Mi lehet megoldás?

Nos, eddig jól leírtam, hogy a jónak vélt megoldások, nem mindíg jók egy sérvesnek. Na de akkor mi a jó MEGOLDÁS? A megoldás egy olyan módszer vagy eszköz, mely segítségével egy időben nyújtjuk (dekompressziósan) és erősítjük a gerinc menti izmokat, így adva lehetőséget a porckorongok biztonságos regenerálódására. Ilyen elven alapuló eszköz például a saját találmányom is, a Spine Trainer System. A Spine Trainer debreceni, innovatív gerincterpiás stúdiómban immár elérhető. Ide minden érdeklődőt és gyógyulni vágyót szerettel várok!