WuShuang DaoYin gerincterápia

A DaoYin kínai gerinctorna elérhető Debrecenben a gerincem.hu stúdióban.

A terápiáról

A DaoYin kínai gerincterápia a hagyományos kínai orvoslás része, sőt annak legrégebben kialakult gyógyító terápiás rendszere. Maga a kínai gerinctorna több mint 2000 éves mozgásrendszer, olyan gyakorlatokból épül fel, melyek a gerinc egészségét szolgálják. A gyógyításra szánt gyakorlatok egységes neve a Dao Yin.

Gyakorlatok

A kínai orvoslásban kezdetben az összes típusú mozgás-légzés gyakorlatot Dao Yinnek nevezték. Voltak mesterek, gyógyítók, akik képesek voltak érzékelni a Qi jelenlétét, megfigyelték bizonyos mozdulatok hatásait a Qi áramlására. A sokféle mozgás-légzés gyakorlatot az idők során tematizálták, sokféle iskola alakult ki, mindegyiknél más és másféle elméleti elgondolás köré csoportosították a különféle gyakorlatokat.

Alapvetően két meghatározó iskoláról érdemes szólni. Az egyik a Nei Gong, amely belső gyakorlatokat (légzés, tudat) végez, (pl.: qigong), a másik a Wai Gong, ez külső gyakorlatokkal (mozgás) dolgozik (pl. taiqi). A WuShuang Dao Yin kínai gerinctorna ez utóbbihoz tartozik.

Daoyin

A WuShuang Dao Yin egyedülálló (a neve is ezt jelenti; WuShuang = egyedülálló) a sokféle mozgás-légzés gyakorlat között, mert ez az egyetlen stílus, amely kimondottan gerincgyógyászattal foglalkozik és olyan gyakorlatokat alkalmaz, amelyek a gerinc egészségét szolgálják. A korábban létrejött iskolák közül egyik sem hasonlít hozzá.

A Dao jelentése vezetni, a Yiné húzni. A Dao Yin értelmezése ez alapján: átvezetni a Qit az energiatesten a légzés irányításával. A kínai orvoslás ezt a folyamatot a negatív Qitől való megtisztulásnak nevezi. A Dao Yin gyakorlatok az ízületek és izmok blokkjait oldják és a csontokat igazítják helyre, így megelőzve különböző betegségeket. A WuShuang DaoYin egyedülálló módon ötvözi a nyugati orvostudomány ismereteit a több ezer éves kínai hagyományokkal.

DaoYin

Célja

  • Kivezeti a szervezetet a mozgásszegény életmódból.
  • Nyújtja az izmokat, csökkenti az ízületi beszűküléseket, rövidüléseket; növeli a mozgástartományt.
  • Felkészíti a légző rendszert és a keringési rendszert a fokozott igénybevételre.
  • Növeli a testtudatosságot, javítja a testkontrollt.
  • Aktiválja az ízületi folyadék képződését.
  • Helyreállítja a meridiánok lumenét (átmérőjét).
  • Megnöveli a wei qi (védekező csí) mennyiségét a testfelszínen.
  • Mérsékli a csigolyameszesedést és a porckorongsérv tüneteit.
  • Fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációt.

 

Korra és nemre való tekintet nélkül bárki gyakorolhatja, előképzettség nem szükséges.